Äppelkräm från förr

appelkram9När jag var barn cyklade jag ofta till min kompis Kristina efter skolan. Där tog Fröken, en äldre dam med barskt utseende och det gråa håret uppsatt i stram knut, emot barnen med nylagad äppelkräm till mellanmål. Hon var helt visst från en annan tid – ständigt i förkläde och hårnät när sneakers i neon var högsta mode bland oss mellanstadiekids och när förklädet sedan länge blivit en symbol för ett förlegat kvinnoideal.

Vi barn satt uppradade i kökssoffan medan kastrullerna i köket slamrade och jag minns att varje tugga av den lena krämen åts med andakt. Äpplena kom alltid från trädgården och krämen smakade fantastiskt med kall mjölk och en enkel smörgås till.

appelkram2När jag lagar äppelkräm till mina barn undrar jag om de fortfarande kommer att minnas den där lena känslan när de är vuxna. Krämen är i varje fall lika uppskattad nu som då.

appelkräm8.jpgDu behöver (till fyra portioner)
5 äpplen
1/2 dl socker
3 1/2 dl vatten
1 kanelstång
1 1/2 msk potatismjöl

Gör så här
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Koka upp vatten, socker och kanelstång. Lägg i äppelklyftorna och koka tills de är mjuka.  Blanda potatismjölet med lite vatten. Ta grytan från värmen och rör ner potatismjölet under omrörning. Koka upp igen och låt svalna. Servera med mjölk, eller ännu hellre gräddmjölk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s