Svartvinbärssylt

vinbarssylt1.jpgHej! Hoppas att ni det fint. Här hos oss fylls dagarna av släktbesök, insjöbad och kantarelljakter i skogen. Och så har vi tagit tag i det årliga syltkoket på tomtens svarta vinbär. Vi har en helt enorm buske som växer nere vid sjön. Hur mycket vi än plockar finns det alltid bär kvar. Hurra, för det!

Vinbärssylt. Ta till vara.Svarta vinbär. Ta till vara.Vinbärssylten är vårt absoluta sylt-måste varje år. Vi äter den till allt – pannkakor, frukostgröten och till efterrätt tillsammans med en skopa vaniljglass. När den tar slut framåt vårkanten känns skafferiet märkligt tomt. I år gör jag dubbel sats.Sylt på svarta vinbär. Ta till vara.Du behöver
2 l svarta vinbär
1 kg strösocker (cirka)
1 kanelstång
konserveringsmedel, till exempel Atamon

Gör så här
• Bären plockas helst när de nyss har mognat. Då innehåller de mer pektin vilket gör att sylten får bättre konsistens.

• Skölj och repa bären.

• Varva bär och socker i en gryta och stöt sönder bären. Lägg i kanelstången. Låt stå i en timme så att bären saftar till sig.

• Koka sylten i omkring 15 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker. Rör tills allt socker löst sig och skumma av ytan.

• Ta kastrullen från värmen, skumma av och tillsätt konserveringsmedel om sylten ska sparas länge. Dosera enligt anvisningen på paketet.

• Häll upp sylten på heta, väl rengjorda burkar. En sylttratt är bra att ha för att slippa spill.

3 reaktioner till “Svartvinbärssylt

  1. Å, vad gott det ser ut 😍 Egen sylt är verkligen det bästa! Kanske ska prova att göra egen blåbärssylt i sommar om jag lyckas komma ut och plocka lite… Rårörda lingon är annars något som alltid finns i vårt kylskåp 😊

    Gilla

    1. Tack! Hoppas också på blåbärslycka i år 😋. Här hos oss är de redan färdiga men har tyvärr inte hittat några större mängder.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s