Lavendelpåsar

Lavendelpåsar. Torka lavdel så här. Ta till vara.Regnet har öst ner hos oss de senaste dagarna. Kanske lika bra det i och för sig – nu fick jag äntligen tid att ta rätt på all lavendel som hängt på tork på vinden.

En del blommor sparar jag till te och bakning men det mesta lägger jag i små doftpåsar på bästa mormorsmanér. Lavendeln är kanske mest känd för väldoften som ger en lugnande effekt. Men påsarna motverkar också mal och annan ohyra i garderoben. Inte illa för en så vän liten blomma.

Det är lite pilligt att repa blommorna från stjälkarna men det är ett ganska angenämt jobb. Just nu doftar hela huset av söt, kryddig lavendel hos oss och barnen är extremt nöjda över att ha fått göra sina egna små påsar. De springer runt och klämmer på dem och sniffar oavbrutet. Det luktar ju så gott!

Doftpåsar med lavendel. Så här gör du lavendelpåsar.

Torka lavendel så här

• Det är bäst att plocka lavendeln innan den är helt utslagen. Då doftar den som mest efter torkning.

• Omkring lunch en solig dag är en bra tid att plocka. Aromen är som starkast tidigt på dagen men eftersom blommorna blir fuktiga av nattens dagg är det ändå bättre att vänta några timmar.

• Gör små buketter och knyt ihop med ett snöre. Knyt hårt så att stjälkarna inte faller ut om de krymper när de torkar.

• Häng buketterna upp och ned på en mörk och luftig plats. En torr vind är perfekt. Undvik att hänga lavendeln i direkt solljus som förstör den fina doften. Lämna buketterna att torka i 1-2 veckor.

• Repa blommorna från stjälkarna och fyll dina lavendelpåsar eller spara i små kryddburkar till matlagning, te och bakning.

• Kläm gärna på påsarna då och då så att doften frigörs.

3 reaktioner till “Lavendelpåsar

 1. Underbar växt både till lyst och till nytta och din inspirerande text väckte en längtan hos mig att brodera lavendelpåsar. I mitt linneskåp finns gamla lavendelpåsar som min mor har sytt och de har fortfarande en svag doft. Min dotterdotter älskar den doften av lavendel blandad med såplukt som finns i skåpet. Har du själv sytt de vackra små påsarna på bilden Emma?

  Gilla

  1. Hej Åsa! Så fint att du har kvar din mammas lavendelpåsar. Vilken skatt! Kan tänka mig att lavendel och såpa luktar himmelskt ihop. Påsarna på bilden köpte jag i en liten affär på Mallorca där de sålde tomma påsar. Jag hade gärna sytt mina egna men är tyvärr värdelös på att sy :-).

   Gilla

 2. Åh det här måste jag komma ihåg till nästa sommar! Nu är de ju färdigblommade för i år. 🙂 Hur länge håller doften?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s