Jag är nominerad!

stora
Ta till vara har blivit nominerad till Stora Matbloggspriset 2017! Kan ni tänka er?  Jag är omtumlad, överraskad och förstås stolt som en tupp. Men mest av allt – så otroligt glad.

Det är ju bara drygt ett år sedan jag drog igång Ta till vara. Vi hade övertagit mina föräldrars hus på landet samtidigt som vi hade kvar vår kolonilott i stan och överflödet av frukt och bär var drabbande. Jag tror att alla som gått med skottkärra efter skottkärra fylld av äpplen till komposten vet vad jag menar.

Dags att plocka äpplen. Ta till vara.
Det kändes så uselt att låta frukten från våra stolta äppelträd ruttna bort. Träd som planterats under andra världskriget och som tillsammans med sina likar i trädgårdar och odlingar runtomkring en gång varit en vital del av Sveriges matförsörjning.

Min generation är förmodligen den första som på något vis förlorat känslan för matens värde. Mina föräldrar, och förstås ännu mer generationen före dem, låter inget gå till spillo. Det sparas på brödskalkar och rester och kokas eftersaft på det som blivit över från det första saftkoket. Men vi som vuxit upp i dagens överflöd har inte respekten för maten i ryggmärgen på samma sätt. Det går ju alltid att köpa nytt om något blir dåligt.

Appelplattar1
Jag kunde kasta kilovis med frukt från trädgården ena månaden för att gå till affären och köpa med mig tunga fruktkassar några månader senare. Vi är verkligen inte självförsörjande på frukt och grönt nu heller. Men varje syltburk, saftflaska och vinterförvarat äpple känns ändå som en seger.

Idag är jag alldeles extra glad att jag startade Ta till vara. Tusen tack för nomineringen, det här betyder så mycket för mig!

4 reaktioner till “Jag är nominerad!

  1. Känner precis igen mig från när jag flyttade till landet för drygt 20 år sen. Fick nästan ångest av all frukt som inte gick att ta vara på från nio träd, trots frys fylld av mos och lådor av torkade ringar, men ett dåligt äppelår står och faller inte hälsan med utebliven skörd. Det går alltid att köpa, precis som du säger. Inget går dock upp mot att vårda sina träd och ha egen frukt under vintern, obesprutad.
    Fint inlägg! Jag förstår att du blivit nominerad. Grattis!
    /Anette

    Gilla

  2. Tack Anette! Jag blir SÅ glad av dina fina ord. Vi ska förstås vara tacksamma att det går att köpa mat när vi inte har vår egen. Men som du säger, inget går upp mot egna äpplen!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s