Trädgårdsdrömmar

tradgard4
Som ni vet har vi nyligen flyttat. Från en funkistvåa i stan till ett nybyggt radhus i en liten by utanför. Med huset kom en jordplätt där byggföretaget ska rulla ut färdig gräsmatta när det blivit vår. Enligt planritningen ska den vara omkring 70 kvadratmeter stor men när jag kollar ut ser den mer ut som 30.  Lika stor som vardagsrummet kanske, fast inte fyrkantig utan mer  triangelformad eftersom grannhusets infart begränsar storleken på ena sidan.

tradgardsdrommar1
Vi har ju redan en fruktträdgård på 10 000 kvadrat på landet och man kan ju tycka att det räcker. Men jag är bara SÅ peppad på att plantera bärbuskar och äppelträd. Och rabarber. Och sparris! Och spaljerade päronträd med klippta buxbomshäckar runt. Det här har jag planerat så här långt:

• Eftersom vi är mycket på landet under somrarna kommer vi att fokusera på sådant som mognar och blommar under vår och höst i radhuset. Hösthallon istället för vanliga hallon. Rabarber i stora mängder och sparris.
pion
Narcisser, tulpaner, tidiga pioner och dahlior att plocka in till buketter. Dahlior ja. Som alla andra på Instagram har jag snöat in på Dahlior fullständigt. Jag har i nuläget bestämt mig för 9 olika sorter, bland annat Café au lait, Otto’s Thrill och Labyrinth. Fluffigaste blomman ever.
tradgard7
Några pallkragar med grönsaker. Utmaningen blir att hitta sådant som går att odla trots att vi missar högsommaren. Funderar på svartkål och pumpor som mognar sent och olika sorters salladsblad som man kan driva upp och hinna skörda innan vi åker. Kanske får Dahliorna bo i pallkragarna också. Jag gillar dessa från Hasselfors som visserligen är lite dyrare. Men när man bara har plats med några stycken kan man ju kosta på sig det finaste.

En örtträdgård med persilja (bästa örten), olika sorters mynta, timjan, salvia, gräslok med mera. Ju fler örter desto roligare att laga mat!

tradgard9

• Ett riktigt äppelträd av en sort som inte växer sig allt för stort med tiden. Vi funderar på att köpa ett några år gammalt exemplar så att trädgården kommer igång och får lite form med en gång. Men VILKEN sort ska man välja om det bara blir ett enda träd? Inte lätt! Helst vill vi ju ha några fruktträd till men då får de nog bli spaljerade. Älskar spaljerade päron. Några pelarträd på rad är också fint.

• Planen är att dela in trädgården i två olika trädgårdsrum med olika funktioner: Köksträdgården blir ett rum med pallkragar, spaljeträd, örtagård och smala grusgångar emellan. Här ska vi ta bort gräsmattan helt. I resten av trädgården får gräsmattan vara kvar. Här kommer vi att plantera äppelträdet och placera utemöblerna under.  På sikt vill jag också ha några rabatter här och kanske en klätterros vid husväggen – men det kommer troligtvis inte att prioriteras i år.

• Växterna i trädgården ska helst vara fina hela året eftersom vi ser ut över trådgården från köket och vardagrummet även på vintern. Buxbom och lavendel i stora mängder blir en bra start. Jag kommer också att försöka hitta växter som inte bara blommar fint på sommaren utan kanske också har fina höstfärger, står sig länge på hösten eller börjar tidigt på våren. Planen är att få till längsta möjliga säsong i trädgården. Tar gärna emot tips på bra växter!

Våra chiliplantor skulle behöva ett mysigt krypin.  Med tanke på storleken på trädgården blir det förmodligen något slags vitrinskåp vid husväggen. Har också sett fina varianter av miniväxthus att montera över pallkragar.

En lekstuga till barnen. Kan bli en riktig lekstuga eller en pilkoja eller liknande. Om det blir en riktig stuga är jag väldigt sugen på att fixa ett sedumtak till den. Och att odla vildvin längs väggen så att den blir riktigt övervuxen och magisk.  Barnen kommer också att få sina egna odlingslådor där de kan gräva, hälla ut 800 frön, vattna och härja bäst de vill.

Kompost. Ett måste även i en liten trädgård. Gammalt gräsklipp och att annat trädgårdsavfall är ju det bästa som finns för att få en fin och frodig jord. Aldrig att jag kör till tippen med det!

Störar med humleplantor. Oj, vad det kliar i fingrarna att odla något riktigt högt när man ser en helt platt jordyta. Älskar humle som växer så att det nästan syns i realtid. I somras sparade vi några hasselstörar för ändamålet som nu ligger och väntar i en lada på landet.

tradgard5

Nu kör vi! Det ska bara töa och bli vår först.

4 reaktioner till “Trädgårdsdrömmar

  1. Åh, vilket bra tips! Det är just sådana växter som liksom har flera funktioner jag letar efter. Toppen med både goda bär och fina höstfärger ju. Har aldrig smakat aroniabär men har hört att de ska vara väldigt nyttiga.

    Gilla

    1. Aroniasylt och saft är galet gott – fyllig och god smak. Har även torkat och använt i cookies och det är också jättegott. Vi började med en buske men har i höst planterat en häck på 20 plantor så de ger mersmak 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s