Apelsinmarmelad

Apelsinmarmelad på apelsin, citron och grapefrukt. | Ta till vara.
Mathistorien är fylld av målande historier om hur fatala misstag i köket vänds till succé – den ena berättelsen mer fantasifull än den andra. Vår berömda västerbottensost ska ha kommit till av att mejeristen glömde bort osten när hon vänslades med en dräng. Choccolate chip cookies när pulverkakaon tagit slut och chokladen som skulle ersätta den vägrade att smälta. Potatischipsen sägs på samma sätt ha uppfunnits efter att kocken ilsknat till på en kund som klagade på att hans pommes var för tjocka: i vredesmod skivade han potatisarna millimetertunt, friterade tills de blev stenhårda, saltade orimligt mycket och skickade ut dem till kunden igen.

Jag vill inte jämföra min apelsinmarmelad med någon av dessa superklassiker i övrigt men det som hände var att jag skulle halvera receptet och räknade totalt fel på sockermängden på så sätt att jag halverade sockret två gånger – och alltså fick i hälften så mycket socker som det skulle vara.

Receptet har jag fått av min mammas väninna som är känd för att göra värdens godaste apelsinmarmelad. Jag älskar den som hon gör den men tycker nästan att min variant blev ännu godare! Frisk och riktigt citrusig i smaken.

När man minskar sockermängden i marmelad och sylt ska man förstås vara medveten om att hållbarheten påverkas eftersom det är sockret som konserverar. Man kan tillsätta konserveringsmedel om man vill men jag förvarar istället burkarna i kylskåp och planerar att äta upp dem snabbt. För visst kan man väl ta dubbel mängd marmelad på mackan nu när den bara innehåller hälften så mycket socker?
Apelsinmarmelad med apelsin, citron, grapefrukt och citron. Ta till vara.apelsinmarmelad3_ny
Du behöver
2-3 apelsiner, gärna ekologiska
1/2 grapefrukt
1 1/2 citron ( 1 hel citron + 2 msk citronsaft)
1 l vatten
1 l socker (2 l enligt originalreceptet)

Gör så här
• Tvätta apelsinerna, den halva grapefrukten och en citron och skär dem i småbitar. Pilla bort kärnorna. Det går också bra att mala apelsinerna med en matberedare.

• Lägg frukten i en gryta, häll på vatten och två matskedar citronsaft. Koka upp och koka utan lock i en timme.

• Rör i sockret och koka i ytterligare en timme.

• Häll upp på väl rengjorda burkar som förvaras svalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s